Okt 012010
 

Såg dokumentären The yes men fix the world på SVT play igår (29 september 2010). Jag blev alldeles lycklig! Filmen är gjord av två amerikanska killar som bestämt sig för att med mycket okonventionella metoder visa världen vad som händer om man låter ”marknaden” styra vår samhällsutveckling. Och som de gör det: Genom att sätt upp falska webbbsidor lurar de  omvärlden att de är representanter för stora multinationella företag, vars samvetslösa agerande de anser har drabbat världen hårt. Under sina lånade identiteter får de plötsligt tillträda att tala på stora konferenser och i de stora nyhetskanalerna på bästa sändningstid. Den möjligheten använder de för att visa på hur stora förtag skulle kunna agera. Två exempel:

Ingen anar oråd när  en av dom på 20-årsdagen av kemikatastrofen i Indiska Bhopal framträder på BBC News som representanter för kemiföretaget Dow Chemical, ägare till fabriken som flög i luften och läckte kemikalier som tog livet av tusentals indier. Inför 300 miljoner tittare världen meddelar han att Dow efter 20 år beslutat att ta fullt ansvar för katastrofen och använda en del av sin enorma vint för att betala ut skadestånd till de 120 000 lokalbor i Bhopal som fortfarande lever med livsskadorna från katastrofen. Kuppen får företagets aktie att störtdyka på börsen innan bluffen avslöjas.

I samma fräcka anda bestämmer sig The Yes men senare för att trycka upp en falsk New York Times, fylld av rubriker från en värld som man skulle vilja ha den. Under en dag får 100 000 förvånade Manahattanbor läsa rubriker om att Usa drar sig tillbaka från Irak, och att  amerikanska ledare äntligen beslutat sig för att fullt ut börja medverka till att stoppa klimatkrisen.

Här kan du läsa mer om aktionsgruppen The Yes Men som gjort filmen. Och här kan du sen en trailer på filmen.

När du ändå är igång föreslår jag att du också tittar på kortfilmen The story of stuff. Filmen handlar om vår stegrande konsumtion, varför det inte håller och vem som betalar priset för att vi kan köpa så mycket billiga saker i tusentals butiker. Filmen, producerad av Annie Leonard, är gjord för att visas för skolelever i USA, men den biter lika bra på vuxna. Prova själv och se!