Nov 142010
 

Den 9 november 2010 tillkännagav den brittiska regeringen att man inte tänker satsa vidare på den hårt kritiserade lögndetektor som man hittills investerat över 2 miljarder pund i. Tekniken bygger på en israelisk datormjukvara som påståtts kunna avslöja lögnare genom att analysera deras röster. Den har redan testats på 45 ooo britter i 25 kommuner.

Tanken var att lögndetektorerna skulle spara pengar genom att minska antalet fall av bidragsfuskare som sökte bidrag hos myndigheten Department for work and pensions. Tekniken har emellertid en längre tid anklagats för att inte fungera och för att utpeka oskyldiga bidragstagare som fuskare. Redan för tre år sedan hävdade de två svenska fonetikerna Anders Eriksson och Fransisco Lacerda att tekniken saknade all trovärdighet och att den inte var mer pålitlig än en slumpgenerator. Deras avslöjande publicerades i tidskriften International Journal of Speech, Language and Law, men drogs ett år senare tillbaka. Inte därför att deras resultat var tvivelaktiga, utan därför att det israeliska företag som tillverkat lögndetektorns mjukvara hotat tidningen med stämning.

För ett och ett halvt år sedan presenterade även Department for work and pensions en egen utvärdering, som anklagats för att vara mycket bristfälligt utförd. Den tydde på att tekniken fungerat i några av de kommuner den testats i, men att den inte gjort det i majoriteten.

Samma lögndetektorteknik har sedan flera år även använts av flera brittiska försäkringsbolag. Än så länge har inga uppgifter kommit om huruvida de planerar att sluta använda den hårt kritiserad tekniken eller inte.

Läs och hör mer om fallet: Här kan du höra ett 20 minuters radioprogram som ger hela bakgrunden. Här kan du läsa en populärvetenskaplig sammanfattning av Francisco Lacerdas egna argument för varför de röstbaserade lögndetektorerna inte fungerar.