Jun 232010
 

Forskarvärlden brukar ofta anklagas för att vara för dålig på att sprida sina kunskaper till omvärlden. Men finns det forskning som man inte får, bör eller vill, publicera eller prata högt om. I början av 2012 gjorde jag  tre program åt Sveriges Radio P1, under den gemensamma rubriken Forskning att tala tyst om, som handlar om de här tre frågorna:


Del 1:

Forskningen & Tystnadsplikten

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Nyligen anklagades historikern Birgitta Almgren för att ha brutit mot sin lagstadgade tystnadsplikt och för att ha pekat ut oskyldiga svenskar som Stasiagenter i sin bok Inte bara spioner. Ärendet, som av kritiker anses vara ett hot mot den fria forskningen, är bara ett av flera fall där den lagstiftning som styr forskarvärldens tystnadsplikt och sekretess har ifrågatsatts.

Hur väl fungerar de här lagarna? Har de hängt med i forskarvärldens utveckling de senaste åren? Och klarar de av att göra avvägningen mellan de olika värden som står på spel? Forskningens väl mot värnandet av offentlighetsprinciper och personlig integritet till exempel.

I programmet hörs: Mats G Hansson, professor vid centrum för forsknigs- och bioetik vid Uppsala universitet, Erik Janzon, tillsynschef på datainspektionens avdelning för forskningsfrågor, Elisabeth Rynning, professor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet, Anna Skarhed, justitiekansler.

(Programmet sändes i P1 den 17 januari 2012.)

Del 2:

Forskare som tar på sig munkaveln

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

I januari 2011 bestämde sig ett 40-tal av världens främsta influensaforskare för gå med på att tillfälligt stoppa all forskning kring det dödliga fågelinfuensaviruset H5N1 och hur det kan bli smittsammare. Detta mycket ovanliga beslut kom efter en flera månader lång debatt, där bland annat amerikanska experter på bioterrorhot vädjat till två forskarlag att inte publicera detaljer kring ett nytt virusexperiment. Deras resultat anses nämligen kunna utgöra ett hot mot mänskligheten om kunskapen hamnar i fel händer.

Det här fallet har väckt liv i en debatt som många anser diskuteras allt för sällan inom forskarvärlden: Finns det kunskap som inte tål dagens ljus? Vetenskapliga upptäckter som inte borde publiceras eller spridas, därför att de riskerar att skada vårt samhälle, kanske rent av hota hela vår civilisation?

Medverkande i programmet: Annika Linde – stadsepidemiolog på smittskyddsinstitutet i Solna, Stefan Erikson – docent i erik vid vid centrum för forsknings- och bioetik på Uppsala universitet, Jonas Hultqvist – ansvarig utgivare för Läkartidningen.

(Programmet sändes i P1 den 31 januari 2012)

Del 3:

Forskare som tystas och stoppade rapporter

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vetenskapshistorien rymmer många fall där forskare hävdar att de blivit tystade av yttre krafter – ekonomiska eller politiska. I höstas blossade en sådan debatt upp kring tankesmedjan SNS, som anklagades för att ha tystat sin dåvarande forskningschef Laura Hartman från att prata offentligt om sin rapport om utfallet av regeringens privatiseringar. Vad får det för konsekvenser om viktig kunskap stoppas från att nå ut till samhället? Vad har forskarvärlden själv för ansvar när det gäller att släppa fram alla röster? Och är det verkligen självklart att alla forskare ska få komma till tals?

I den tredje och sista delen av frilansjournalisten Kristoffer Gunnartz serie om Forskning att tala tyst om medverkar: Olof Pettersson – statsvetare och före detta anställd på SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle), historikern Arne Jarrick, som är huvudsekreterare i vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap, och nationalekonomen Harry Flam, ordförande i SNS vetenskapliga råd.

(Programmet sändes i P1 den 14 mars 2012)