Jun 252010
 

Morgonen den 7 juli 2005 detonerar fyra bomber i centrala London – mitt i morgonrusningen i världens mest välövervakadehuvudstad. Precis som efter terrordåden i New York och Madrid några år tidigare drabbas omvärlden av handlingspanik. Inom några månader har nästan varje land i västvärlden sagt ja till nya övervakningsmetoder och givit polisen nya befogenheter. Hur orolig ska en ”vanlig” medborgare vara över det framväxande övervakningssamhället?

Välkommen till övervakningssamhället är en bok om verkligheten och om det samhällsklimat som redan råder när du läser de här raderna. Det handlar om verkliga människor – de som drabbats av de nya övervakningsmetoderna, de som designar tekniken och de som ägnar sig åt att bekämpa den. Det handlar om försäkringsbolag som kringgår patientsekretess och om den växande tilltron till DNA-bevis, automatspanade datorprogram och intelligenta kameror som påstår sig  kunna räkna ut vilka vi är och vad vi håller på med.

(Utgiven av Bokförlaget DN i januari 2007.)

Boken tilldelades 2007 års pris för god och granskande vetenskapsjournalistik. Samma år utsågs den till en av årets böcker i Sydsvenska Dagbladet. Läs recensioner och kommentarer i GöteborgspostenSvenska DagbladetDagens NyheterSvenska dagbladet igenVästerbottenskurirenSydsvenska dagbladet.

Sagt om boken:

”Gunnartz bok är ett stycke utmärkt och oroande journalistik”
Västerbottenskuriren

”Hans bok är oerhört medryckande, skrämmande och verklighetstrogen.”
Centerledaren & Riksdagsledamoten Annie Johansson(C) på sin blogg:

”Välkommen till övervakningssamhället är, vilket hör till ovanligheterna i genren, såväl pedagogisk som stilistiskt driven.”
Göteborgsposten

”Både lätt och spännande att läsa. Han lyckas föra över komplicerade fakta på en nivå som inte bara är förståeligt utan till och med fängslande.”
Hallandsposten

”Det är bara att läsa. Och att tänka. Och att tacka Kristoffer Gunnartz för en bok som i bästa fall kanske kan få oss att börja prata om saken på allvar.”
Nerikes Allehanda

Boken är slut på förlag, men här kan du fortfarande köpa den.

Här kan du läsa boken gratis och Här kan du ladda ner boken  i PDF-format. Sedan maj 2011 har jag övertagit rättigheterna för boken från bokförlaget Forum (som drev det nu nedlagda bokförlaget DN).


Mer info:

Se nystartade tankesmedjan Demos intervju med mig om boken. Del 1 här och del 2 här.

Här kan du lyssna på mitt radioreportage ”Kameraövervakning – brottsbekämpning eller inte”.

Skrev i oktober 2011 debattartikeln ”Storebror och de små stegens tyranni” på Newsmill.